Skip to main content

Predsednik Upravnog odbora Fondacije „Ćano Koprivica“, Branko Bulajić uručio je danas ključeve Muzičke škole u Nikšiću gradonačelniku ove Opštine, Nebojši Radojičiću. Na ovaj način škola za osnovno i srednje muzičko obrazovanje, ukupne površine od skoro 1600 m2 simbolično je predata gradu Nikšiću na upravljanje.

Osnivač Fondacije, Nikola Koprivica, sin Ćana Koprivice tim povodom je rekao: „Siguran sam da će ova škola sa svojim pedagozima odlučujuće uticati na razvoj muzički nadarene dece koje ima u velikom broju u ovom gradu i regionu.

Pogotovo sada kada budući Mocarti ili Rahmanjinovi, što da ne, imaju najviše evropske uslove za razvoj i napredak. Nadam se takođe da je konačno došlo vreme da Ćanove ideje u potpunosti zažive i da će našim stopama zadužbinarstva krenuti i mnogi drugi u Crnoj Gori, jer kao što je Ćano imao običaj da kaže: „Nije važno koliko novca praviš, mnogo je važnije da znaš šta da radiš sa njim“.

Velikom broju zvanica, među kojima i velikom broju ambasadora, predstavnika Vlade, poslovnih parntera i donatora, obratio se i predsednik UO Fondacije, Branislav Bulajić koji je rekao: „Ćano je upamćen kao veliki humanista i dobročinitelj, znanim i neznanim. Humanizam je bila njegova religija.

Obilato je pomagao škole, fakultete, bolnice, sportska i umjetnička društva, sportiste i slikare, muzičare, književnike, talentovane učenike i studente, bolesne, siromašne. Imao je široko i osjetljivo srce, koje mu je govorilo šta treba da radi i da nikad nije kasno da čovjek postane dobar i čini dobročinstva. Govorio je da je dobročinstvo jedino bogastvo koje se povećava dijeljenjem“.

Gradonačelnik Radojičić je u svom izlaganju istakao da je neophodno da se ovakvi humani projekti umnože, te da ova Muzička škola može služiti budućim generacijama kao uzor: „Želim posebno da se zahvalim gospodinu Nikoli Koprivici koji je uložio preko 500.000 € u ovu zadužbinu.

„Nadam se da će sada djeca Nikšića imati gdje da dolaze i da će iskoristiti sve što ovaj projekat pruža, kao i da će ovakvih objekata biti još u Crnoj Gori“.

Pored izvođenja eminentnih umjetnika poput Nevena Šobajića i prof. Predraga Jankovića sa cetinjske Muzičke akademije, muzički program Svečanosti obilježili su i izvođenja profosorica ove škole Milice Joković i Bojane Vuković, kao i Stefana Ćeha, učenika ove škole, stipendistu Fondacije za školsku 2010/11 godinu.

U modernoj zgradi Muzičke škole, pored učionica, kancelarija, radionica za opravku instrumenata, ostava, svlačionica, šminkernice, kafea, nalazi se i koncertna dvorana sa 249 mjesta, jedinstvena ne samo u Nikšiću već i u Crnoj Gori, koja je ovog dana bila puna zvanica.

Zbog svojih tehničkih karakteristika i produkcijskih mogućnosti, ova dvorana će u budućnosti moći da se koristi, ne samo za koncerte klasične muzike, već i za izvođenje pozorišnih predstava, projekciju filmova, gostovanja eminetnih muzičara i organizaciju svečanih manifestacija koje zahtjevaju vrhunsku opremu.