Skip to main content

U jednoj od najljepših zgrada u Podgorici u Dvorcu Petrovića, vizuelni umjetnik mr Mladen Blažević, predstavio se široj publici i kao književni stvaralac, autor poezije i basni za odrasle.

U okviru njegove aktuelne izložbe „Ubrzana umjetnost“ publici su predstavljene Blaževićeve knjige „Ljubavno-informativna poezija“ (2021) i „Basne nepoznatih pisaca“ (2022) čije izdavanje je pomogla Fondacija Ćano Koprivica.

Kustoskinja izložbe Milena Mijović Durutović je uvela publiku u veče i moderirala razgovor, a o knjigama i autoru govorili su Brano Mandić i doc. dr Mirko Jakovljević.

Brano Mandić, koji je napisao i predgovor “Blaževićevim basnama” kaže da se ta proza naslanja na tradiciju paradoksalne kratke priče, slično stvaralaštvu Danila Harmsa.

Zaintrigirali su ga, ali mu se i dopali klasični nazivi Blaževićevih basni, jer su ga vratili u doba prvih naivnih čitanja.

„Vještinom pisanja Blažević nas je ponovo ubijedio da životinje pričaju, a pričaju naše priče, jer se u ovim basnama dešavaju paradoksalne, čudne i nenormalne situacije kakve su naše svakodnevne situacije u ideologizovanim i besmisleno egocentrično postavljenim životima,” kaže Mandić,

„Svidjelo mi se što se Blažević na vrhunski, prelijep način šali i što je uspio da se književno izrazi, a da mu to nije primarna djelatnost – rekao je Mandić.

Promocija Blaževićevih knjiga poezije i basni organizovana je u saradnji Fondacije „Ćano Koprivica“ i Centra savremene umjetnosti CG.