Skip to main content

Fondacija Ćano Koprivica finansirala je izdavanje jedne zanimljive i po mnogo čemu značajne knjige za razumevanje funkcionisanja američkog društva, a samim tim i poimanje svjetskih tokova koji utiču na zbivanju u gotovo svim državama na svijetu.

Čitaoci knjige Predsjednici Sjedinjenih Američkih Država – Inauguracije i inauguralne besjede, autora Branka Bulajića, imaće mogućnost da se prvi put u cjelini upoznaju sa besjedama američkih predsjednika, od Džorža Vašingtona do Donalda Trampa, ukupno njih pedeset osam.

„U pouzdanom prevodu vrsnih znalaca engleskog jezika Dragana Vugdelića i Bojke Đukanović, ova knjiga će biti od velike koristi svima onima koji se bave Sjedinjenim Američkim Državama, amerikanistikom, društvenom istorijom, povešću ideja, spoljnom i bezbednosnom politikom najmoćnije zemlje sveta ali i besedništvom i javnom reči uopšte, ocenio je prof dr Dragan Simić.

Ogroman napor koji je gospodin Branko Bulajić učinio da prikupi svu građu i priredi je ostaće dragocen doprinos nauci koji kao i uvek, kad je reč o poduhvatima ljudskog duha, nadtrajava naše ovozemaljske živote.

Prije nego počne da vrši dužnost predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, izabrani predsjednik je obavezan da položi zakletvu, tako što izgovara jezgrovite i  ne suviše patetične riječi: Svečano se zaklinjem da ću vjerno vršiti dužnost Predsjednika Sjedinjenih Američkih Država i da ću najbolje što mogu čuvati, štititi i braniti Ustav Sjedinjenih Država.

Sjedinjene Američke Države su mješavina raznih naroda iz svih djelova svijeta, rasa, civilizacija, tradicija, vjera, običaja, pejzaža, kuhinja, i zemlja mnogo čega drugog. Oni su zemlja burne i zanimljive, iako ne duge istorije, impresivnog sveukupnog razvoja, povremenih ozbiljnih društvenih, političkih i ekonomskih kriza, unutrašnjih sukoba i bratoubilačkog ratovanja, obrta u politici od izolacionizma i neutralizma do ekspanzionizma. U inauguralnim besjedama predsjednici su saopštavali svoju državničku filozofiju, naum i vizije i upoznavali Amerikance i čitav svijet kakvu unutrašnju i spoljnu politiku namjeravaju voditi u toku njihovog četvorogodišnjeg predsjednikovanja.