Skip to main content

U Nikšiću je otvorena prva Montesori školice u Crnoj Gori za djecu predškolskog uzrasta. Svečano otvaranje održano je u subotu 26. januara u prostorijama školice u ulici Narodne Omladine bb. u Nikšiću.

Školica, koja će raditi po specijalizovanom Montesori programu, nosi naziv „Zvono“ (www.montessori-zvono.me), a njen osnivač je Fondacija „Ćano Koprivica“.

Prepoznavajući značaj predškolskog vaspitanja i obrazovanja, a u skladu sa svojim strateškim ciljem koji se ogleda u aktivnostima koje podstiču razvoj obrazovanja i kulture, Nevladina Fondacija „Ćano Koprivica“ osnovala je Školicu „Zvono“, koja će raditi sa djecom uzrasta 3 do 6 godina po prilagođenom Montesori programu koji podržava humanističku koncepciju predškolskog vaspitanja i obrazovanja, koja je u skladu sa demokratskim načelima Crne Gore i odgovor je na reformske procese obrazovanja.

Sklopivši ugovor sa Montesori društvom Srbije, koje je član Internacionalne Montessori Asocijacije, Fondacija „Ćano Koprivica“ sertifikovala je dva Montessori vaspitača, obezbijedila prostorni kapacitet od 200 m2, u okviru kojeg su igraona, spavaona, kuhinja sa trpezarijom i administrativni prostor,kao i didaktički Montessori materijal i na taj način je stvorila adekvatan kadar i ambijent za rad Montesori školice „Zvono“ po standardima Internacionalne Montesori Asocijacije, a ujedno poštujući zahtjeve Obaveznog plana i programa koje propisuje Zavod za školstvo u Crnoj Gori, a sve sa ciljem obezbjeđivanja kvalitetnog predškolskog obrazovanja djece.

Montessori Program zahtjeva stvaranje povoljne vaspitne sredine u kojoj djeca stiču iskustva po sopstvenom programu i prevode ih u saznanja. Montessori koncepcija predškolskog vaspitanja i obrazovanja omogućava uslove za razvoj svih potencijala djece, njihovo odrastanje i zadovoljavanje potreba što predškolskom djetetu pruža mogućnost da slijedi svoj lični razvoj, da razvija sposobnosti i uspostavlja interakcije sa sredinom.

Montesori koncepcija je prisutna u svim zemljama Evrope i svijeta, a ime je dobila po Mariji Montesori, koja se danas ubraja među najznačajnije reformske pedagoge. Ova koncepcija ogleda se u tome što se predškolskom djetetu omogućava da slijedi svoj lični razvoj, da razvija sposobnosti i uspostavlja interakcije sa sredinom. Danas ni jedna škola ne može u potpunosti pripremiti djete za posao koji će raditi poslije zavrsetka školovanja. Ono što je ranije predstavljalo znanje, znanje kao vrijednost, znanje imanje, danas to predstavlja sposobnost reagovanja na promjene i prilagođavanje promjenama. I upravo Montesori program naglašava značaj samoaktivnosti djeteta i individualni tempo razvoja.

Fondacija Ćano Koprivica započela je svoj rad 2007 godine kao nevladina, neprofitna organizacija. Strateški ciljevi Fondacije su promovisanje filantropije, podsticanje drugih lica da se bave humanom djelatnošću i kreiranje razvojno-edukativnih programa, kao što je i ovaj Montesori koji će uticati na razvoj obrazovanja, kulture, umjetnosti, ekologije i zaštite životne sredine. Svrha osnivanja Fondacije bila je da se neke od ideja Ćana Koprivice realizuju, pa je tako na primjer Fondacija realizovala i Projekat Muzičke škole, koji je svakako jedan od najznačajnijih jer je Nikšić tom prilikom dobio instituciju zadužbinarskog karaktera.

Fondacija pored realizovanih projekata, od 2007 implementira širok spektar inicijativa kako bi odgovorila ciljevima zbog kojih je i osnovana a ujedno i potrebama grada Nikšića i njegovih građana. Kroz svoje aktivnosti, Fondacija se trudi da pomogne Nikšiću da se približi standardima evropskih centara. U tom procesu svakako najznačajnije mjesto zauzimaju kultura i obrazovanje pa u skladu sa tim Fondacija svoje aktivnosti usmjerava upravo na njegovanje i razvoj ovih društvenih dimenzija.

Otvaranju školice prisustvovao je veliki broj uglednih građana Nikšića, prijatelji Fondacije, roditelji čija su djeca polaznici prve grupe upisanih u školicu „Zvono“ kao i g-din Nikola Koprivica, osnivač Fondacije „Ćano Koprivica“.

Od 2017. godine menadžment i upravljanje školicom „Zvono“ preuzeli su zaposleni.