Skip to main content

Fondacija Ćano Koprivica u saradnji sa Narodnim muzejem Crne Gore, poslije višegodišnjih napora, uspjela je 2018. godine da objavi reprezentativnu  monografiju Krsta Andrijaševićeva, savremenog crnogorskog slikara i vajara koji je iste godine dobio i Trinaestojulsku nagradu.

Ovo djelo objedinjuje pored brojnih reprodukcija i biografskih podataka, tekstove istoričara umjetnosti, publicista, likovnih kritičara i teoretičara, kao i citate iz intervjua i izjave umjetnika.
Hrvatski Akademik Tonko Maroević, pjesnik, esejist, prevodilac, likovni i književni kritičar u svom tekstu “Od glave do dosjetke i obratno” – skulpture i crteži Krsta Andrijaševića – piše: “Oblici i znakovi Krsta Andrijaševića iznenađuju nas svojom jednostavnošću, prvotnošću, svedenošću, istodobno privlače i odbijaju svojom sirovošću, grubošću, izravnošću.

Neke od njegovih ideja i realizacija svakako će nas nasmijati, a za mnoge od njegovih likova i solucija kazat ćemo da u sjetne, turobne, čak bolne. Jednom riječju, Andrijašević je stvorio svoj svijet figurativnih sugestija i asocijacija, bavi se pretežno antropomorfnim likovima, pa se obraćagledateljima različitim motivima i sadržajima, želeći potaknuti emocionalnu reakciju, empatijski odgovor.

Doista, ne moramo se baš prepoznati u njegovim pretežno karikaturalnim (de)formacijama, ali nećemo ostati ravnodušnina kipareva viđenja i interpretacije čovjekova lika i njegovih stanja i raspoloženja.”

Ljiljana Zeković, istoričarka umjetnosti Andrijaševića vidi kao Malog princa “koji je na svojoj malenoj planeti smjestio jedan čaroban svijet u kojem caruju jednostavnost, naivnost i čistota djetinjeg, infantilnog, bez obzira da li njime izražava ljubav, erotske maštarije, iskonske i fetišističke idole, ikonične, znakovne i simboličke ideograme. Njegovo djelo, posvećeno velikom i malom čovjeku plijeni nas i zauvijek osvaja svojom dubokom, humanom dimenzijom.”

Monografija, prema riječima prof. dr Milorada Simunovića, „sistematizuje Andrijaševićev opus i otvara nam mogućnost da barem neku ograničenost prebrodimo.

To je bogata, sistematična i obimna monografija koja osvjetljava vajarske i crtačke domete Krsta Andrijaševića. Koliko je knjiga bogata mogli bi je nazvati ne monografijom nego poligrafijom“ – istakao je prof Simunović na promociji održanoj u Nikšiću.

Urednica monografije ujedno i autorka uvodnog teksta Lica i ogledala, istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić naglašava: “ suština i ljepota je u toj stilizaciji i jednostavnosti koja podsjeća donekle na primitivnu umjetnost i totem, ali je i vrsto bliska savremenim trendovima u načinu na koji komponuje sve.

On karakteriše čednost, blagost, mudrost, ali i narodni humor, koji čine da recepcija njegovih radova i djela ne bude odurna u nemo moralizatorskom smislu, već dirljiva i uzbudljiva, a u isto vrijeme katarzična”- zaključuje Karadžić.